Al spelend leren met de ‘Augmented Reality Sandbox’ | CREST project

Al spelend leren met de ‘Augmented Reality Sandbox’

Ontvang onze nieuwsbrief

Nieuws

Al spelend leren met de ‘Augmented Reality Sandbox’

Toegevoegd op 2017-08-21
Zelf stormen op onze kustlijn loslaten en hun effect op een veranderende kustlijn bekijken? Het kan! Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) gebruikt hiervoor een Augmented Reality Sandbox (ARS), oftewel een zandbak met (een vleugje) toegevoegde werkelijkheid.


Het doel is om duidelijk te maken hoe onze kust beschermd wordt, welke maatregelen er getroffen worden en of deze adequaat zijn bij een te verwachten 1000-jarige storm.
De ARS combineert 3D beeldvorming met een standaard zandbak. Op het zand worden hoogtelijnen en kleuren geprojecteerd die overeenkomen met het reliëf in de zandbak. Door te ‘spelen’ met het zand worden de veranderingen in topografie onmiddellijk verwerkt en het geprojecteerde beeld aangepast. Ook virtueel water kan (letterlijk) in een handomdraai worden toegevoegd. Deze dynamische toevoeging aan de werkelijkheid is uiterst geschikt bij educatieve voorstellingen over geografische en geologische onderwerpen. Het VLIZ wil deze toepassing gebruiken bij workshops en lespakketten over de kust en kustbescherming.Enkele jobstudenten werkten tijdens de maand augustus om dit te bewerkstelligen. Scenario’s (eventueel toekomstig) zoals een dijk zonder strand (figuur onder: A), een verbreed strand (B), het ‘duin voor dijk’ principe, het bouwen van een eiland voor de kust (C) en een haveningang (D) worden in de zandbak gebouwd en aan een virtuele storm overgeleverd. Naast de projectie op het zand (E) is het ook mogelijk de simulaties op het computerscherm in detail te volgen (F). Kunnen de maatregelen onze kust afdoende beschermen tegen een storm, of staat het virtueel water al snel tot aan de lippen? En wat wanneer de duizendjarige superstorm uiteindelijk op onze kust losbarst?


Kom zelf met de zandbak ‘spelen’ tijdens de midterm conferentie van CREST op 23 november 2017 of tijdens de Dag van de Wetenschap op 26 november 2017 in het Marien Station Oostende.


 


[Overzicht] [Login]